Data: 6 kwietnia 2017 roku
13 maja 2017r. (sobota) od godz. 10.00 zapraszamy do filii GOK w Rudzicy na warsztat łączący wiedzę o dzikich roślinach użytkowych z praktyką uważnego bycia w przyrodzie.
Nauczymy się rozpoznawać kilkadziesiąt gatunków roślin leczniczych oraz jadalnych, poznamy ich właściwości, sposoby wykorzystania i kryjące się za nimi historie. Dowiemy się w jaki sposób możemy je włączyć do codziennej kuchni i domowej apteczki.
Każdy z uczestników będzie mógł samodzielnie przygotować zapas przydatnych ziół na zimę oraz nauczyć się przyrządzać smaczne potrawy oparte na dzikich roślinach.
Co będziemy robić?
Wyruszymy w teren. Oswoimy się z przyrodą i zdobędziemy praktyczną wiedzę o dzikich roślinach. Nauczymy się rozpoznawać kilkadziesiąt gatunków roślin leczniczych oraz jadalnych. Wyczarujemy z ich pomocą pyszne potrawy i zbierzemy rośliny do naszych domowych apteczek.
Warsztaty poprowadzi Karol Szurdak - etnobotanik, magister biologii, technik farmacji, od 8 lat pogłębiający swoją wiedzę o roślinach.
Jego przygoda z roślinami leczniczymi zaczęła się w studium farmaceutycznym. Ważnym momentem w jego życiu było poznanie dr. hab. Łukasza Łuczaja i udział w prowadzonych przez niego warsztatach, na których wiedza teoretyczna wzbogacona była o praktykę zbioru i wykorzystania roślin. Swoją wiedzę pogłębiał studiując na Uniwersytecie Jagiellońskim (kierunek biologia i geologia, specjalność ochrona przyrody), jednak nie ograniczał się wyłącznie do zajęć teoretycznych, wielokrotnie brał udział w obozach botanicznych i spotkaniach sekcji botanicznej koła przyrodników, którą prowadził przez trzy lata. Uczestniczył też w ogólnopolskich konferencjach etnobotanicznych.
WYBIERAJĄC SIĘ NA WARSZTATY ZABIERZ ZE SOBĄ:
- wygodne buty
- notatnik i aparat
- lniane i papierowe worki na rośliny
- ostry nóż lub nożyczki
CO ZE SOBĄ WYWIEZIESZ:
- umiejętność zauważania i rozpoznawania roślin.
- wiedzę na temat właściwości poszczególnych gatunków.
- zebrane i przygotowane przez siebie rośliny do użycia.
- informacje jak zastosować rośliny w codziennym życiu, w kuchni i apteczce.
Koszt warsztatów: 50 zł/osobę
Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 506 357 503