Data: 18 grudnia 2015 roku
 TŁUMNA JOSIYNICKO WILIA

Panie z jasienickiego Koła Gospodyń Wiejskich najlepiej przygotowały stół wigilijny – uznało jury II Josiynickiej Wilii. Dla rzesz gości tego niedzielnego wieczoru atrakcji przygotowano dużo więcej.
– Dziękuję, że tak licznie przyszliście na to nasze wspólne świętowanie. Cieszę się, bo to oznacza, że droga wam jest tradycja naszej ziemi – mówił wójt Jasienicy Janusz Pierzyna, witając w niedzielę 13 grudnia gości II Josiynickiej Wilii. Licznie zgromadzona publiczność oklaskami nagrodziła występy zespołu śpiewaczego z Petrvaldu, miejscowości w Republice Czeskiej zaprzyjaźnionej z Jasienicą, oraz kolęd w wykonaniu chóru Urzędu Gminy Jasienica, który wystąpił w regionalnych strojach Śląska Cieszyńskiego. Przed gośćmi Josiynickiej Wilii wystąpił również działający przy Gminnym Ośrodku Kultury w Jasienicy dziewczęcy zespół wokalny „Fairy Tale”, a także Zespół regionalny „Bierowianie”, Kapela Regionalna, działająca przy filii GOK w Międzyrzeczu Górnym, oraz Zespół Regionalny „Dudoski”, również z Międzyrzecza Górnego.
Wielką atrakcją były prezentacje stołów wigilijnych, przygotowane przez dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z sołectw gminy Jasienica. Wokół nich kłębiły się prawdziwe rzesze uczestników, którzy podziwiali pięknie udekorowane stoły, a później mieli okazję skosztowania wigilijnych przysmaków, jakie gospodynie przygotowały na konkurs. Wśród wigilijnych dań uwagę przykuwała m.in. rolada z gęsi faszerowana mielonym mięsem, krupica z masłem i cukrem, zupa z całego grochu, pierogi z kapustą, prawdziwkami i cebulą, schab z żurawiną i w galarecie, groch z pieczkami, pasztety, moczka z fasolami i piernikowa, fasole z pieczkami, pączek z indyka, rolada serowo-mięsna, szpinakowa i serowa, deser z ryżu gotowanego na mleku i bitej śmietany, zupa rybna zabielana greckim jogurtem, żeberka nadziewane serem, pieczarki w zalewie, czy sztufada wołowa.
Oczywiście, królowały zupy grzybowe, barszcze i karp, przygotowany na różne sposoby – smażony, bajcowany, faszerowany pieczarkami z cebulką, bułką i natka pietruszki, w galarecie, duszony w kapuście, panierowany z nutą cytrynową. Nie brakowało też innych ryb – można było skosztować sałatki śledziowej, sałatki świątecznej z zielonego śledzia, śledzia po cygańsku, śledzików Krystynki, ryby zapiekanej z serem żółtym i migdałami, klopsików z dorsza w zalewie, dorsza w sosie śmietanowym, szczupaka w zalewie octowej, ciasta łososiowego, czy muszli nadziewanych tuńczykiem.
Jury, oceniające zarówno samą prezentację wigilijnego stołu, jak i zupę, danie główne, deser oraz nalewkę, najwyższą notę przyznało gospodyniom z Jasienicy. Drugie miejsce przypadło kołu z Landeka, trzecie – Rudzicy. Pozostałe Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały wyróżnienia. Nagroda publiczności za najlepszy słodki smakołyk trafiła do Koła z Mazańcowic, które przygotowało ciasto z ryżem preparowanym.
Zabawie towarzyszyły nie tylko prezentacje tradycyjnych stołów wigilijnych, przygotowane przez sołeckie Koła Gospodyń Wiejskich. Na stoiskach można było zobaczyć wielokolorowe ozdoby świąteczne, ręcznie wykonane kartki, bańki, stroiki, choinki, czy słodkie przysmaki wigilijne. Gminny Ośrodek Kultury w Jasienicy, organizator imprezy, przygotował też warsztaty tworzenia ozdób świątecznych, cieszące się wielkim powodzeniem zwłaszcza najmłodszych uczestników wieczoru.

Impreza została zorganizowana pod patronatem Wójta Gminy Jasienica Janusza Pierzyny.
(tekst: UG Jasienica)
 
Relacja Beskidzka 24: tutaj
Relacja UG Jasienica: tutaj
Relacja regionalna tv: tutaj
Relacja BeskidNews: tutaj
 
Szukaj:
FB
© 2012 Gminny Ośrodek Kultury Jasienica. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij